söndag 14 december 2014

Med musiken som drivkraft

Musiken i skolan har tagit stryk av den italienska statens sparpaket. Francesca Seri på musikskolan Giuseppe Verdi i Venedig gör sitt bästa för att ändå låta så många barn som möjligt få möta musiken. Hon är övertygad om att musik gör gott.

Tretton barn har trotsat regnet och blåsten denna fredagskväll för att sjunga i musikskolan Giuseppe Verdis barnkör. Skolan huserar i ett före detta notariekontor på torget Campo San Bortolo, mitt i Venedig. Där räknemaskiner en gång smattrade hörs nu toner från fiol och piano.
Köreleverna går in i lektionssalen och fäller upp varsin vit plaststol. Åttaåriga Livia kliver upp på stolen men når ändå inte upp till klädhängaren. Hon tittar upp under den bruna luggen och ber om hjälp att hänga upp kappan. Ledaren Francesca Seri sätter igång direkt. Det är bara två veckor kvar till julkonserten. I år ska de uppföra en musikal om Tummeliten.
Francesca Seri låter ofta sina barnkörer uppträda på teaterscener i samarbete med skådespelare och barn från dansskolor. Hon tror att körmedlemmarna kan känna rytmen bättre genom att koppla samman sången med enkla koreografiska rörelser. Dessutom går deras proffsiga musikaluppsättningar hem bättre hos publiken. Barnen känner sig som riktiga stjärnor. Men det är inte bara uppträdandena som gör mödan värd.
De glada sångerna får mig på gott humör, säger Giulia och spricker upp i ett leende. Hon är nio år och sjunger i kören sedan hon var fyra.

Nu ska vi sjunga
En tonårig kille med markerade ögonbryn och röda glasögon ackompanjerar kvällens körövning på piano. Barnen sitter uppradade i två halvcirklar. De utgör en färgglad blandning av collegetröjor och koftor, flätor, tofsar och snaggade hjässor. Drygt hälften når ner till golvet. Hade Cornelis Vreeswijk hört deras sång skulle han nog ha sagt att ”dom låter starka och fina som bara ungar kan”.
Francesca Seri står framför dem och sjunger med tydliga munrörelser. Hon dirigerar och blandar in ett stort mått av skådespel. Känslorna som ska komma fram genom sången syns i hennes ansikte och i hennes kroppsspråk. Tummeliten är först ledsen – hon gnuggar ögonen och drar ner mungiporna, sedan glad – nu ler hon och höjer armarna över huvudet.
När barnkören efter tre kvart byts ut mot den dubbelt så stora ungdomskören blir rörelserna och minspelet lugnare. Det är uppenbart att det är skillnad på att leda barn, ungdomar och vuxna. Francesca Seri har erfarenhet av att leda alla åldersgrupper. Så här beskriver hon hur det är att leda en barnkör:
Det kräver mer energi. Du måste hela tiden fånga deras uppmärksamhet genom gester, blickar, sättet du rör dig på... Det blir särskilt energikrävande under en konsert. Men barnen ger mig stor tillfredsställelse också, säger hon.

Skolan Giuseppe Verdi – döpt efter grundarens förfader
Kören är en av flera projekt på musikskolan Giuseppe Verdi. Den grundades år 1995 av Francesca Seri och är nu den största privata musikskolan i Venedig. I år har den 400 elever, främst barn och ungdomar.
Vad är skolans mål?
Musik åt alla, säger Francesca Seri. Alla ska ha rätt att få närma sig musiken på ett lekfullt sätt.
I hennes eget liv spelar musiken en central roll. Den är jobb, fritid och ligger i generna. På mammans sida är hon nämligen släkt med den berömde 1800-talskompositören Giuseppe Verdi. Hennes ursprungsfamilj har alltid gillat musik men varken studerat eller jobbat med den.
Jag är den första som tar upp musiken igen efter maestro Verdi, säger Francesca Seri.
Nu verkar musiken vara tillbaks i familjen. Maken Vincenzo Caggiula är yrkesviolinist och åttaårige sonen Massimo har absolut gehör.

Musik till alla
Men alla får inte musiken med modersmjölken. För att nå skolans mål och erbjuda musik åt alla försöker hon ta sig in i den allmänna skolan. Detta är angeläget eftersom musikämnet får mindre och mindre plats på grund av olika besparingsreformer. I låg- och mellanstadiet ska det enligt skolplanen finnas musikundervisning, men den ska skötas av lärare som är specialiserade på andra ämnen. Eftersom de inte har specifik ämneskunskap blir musiken lidande. Antingen lärs den inte ut alls eller så lärs den ut dåligt.
Tvåbarnsmamman och mellanstadieläraren Francesca Barzazi är upprörd.
Får det vara så här i operamusikens hemland? undrar hon.
Hon berättar att föräldrarna ofta betalar extra för att ge barnen möjlighet att ha musik med kompetenta lärare. Tack vare denna typ av privata anslag har några låg- och mellanstadieskolor i Venedig kunnat köpa in 10-15 musiklektioner per år av musikskolan Giuseppe Verdi.
De barn som inte får musik i skolan och vars föräldrar inte kan bekosta några privatlektioner kan ändå få spela och sjunga. Musikskolan erbjuder nämligen gruppkurser – till exempel körsång – till lägre priser.
Tanken är att alla ska ha råd att vara med, säger Francesca Seri.

Prisexempel musikskolan Giuseppe Verdi
Gruppkurser: 95 euro per år
Privatlektioner: 14 euro för 30 minuter, 24 euro för 60 minuter

Musikens betydelse för barn
Men varför är musiken viktig? Francesca Seri är övertygad om att den spelar en avgörande roll i barns utveckling. Den har betydelse för koordinationen eftersom den hjälper hjärnan att kontrollera handrörelser och andning bättre.
Vissa saker måste du lära dig som barn för sedan kan det vara för sent, tror hon. Senare i livet har musiken inte samma positiva effekter.

Vikten av körsång
Just körsång har enligt Francesca Seri några specifika fördelar. Rent praktiskt lär sig barnen att komma ihåg texterna och att följa dirigenten. I ett större perspektiv tror hon att körsången tränar dem i disciplin och i att göra rätt sak vid rätt tillfälle.
Dagens barn är överstimulerade och behöver lära sig att koncentrera sig, säger hon.
Hon tror även att körsång utvecklar barnens sociala kompetens. De lär sig att samarbeta och att lyssna på andra.

Att lära ut blockflöjt på tio timmar
Men hur lär man ut musik till barn? Francesca Seri har flera förebilder inom musikpedagogiken. I sitt arbete som körledare för barn låter hon sig inspireras dels av ungraren Zoltán Kodály, dels av tysken Carl Orff. För blockflöjtsundervisning har hon en egen metod.
Blockflöjten används mycket i grundskolan. Den är billig, liten och relativt lättspelad. Men när lektionerna är få känns det angeläget att ändå ge barnen möjlighet att spela något som låter som musik. Därför har Francesca Seri utvecklat en egen pedagogik. Den bygger på att lära barnen att hålla fingrarna på olika sätt beroende på hur dirigenten står. De tar en ton när hon står med armarna upp i luften som ett V, en annan när hon har armarna längs kroppen och så vidare. Efter ett par lektioner kan eleverna tillräckligt många fingersättningar för att kunna spela en melodi. Snart kan de spela flera stycken, utan att ha behövt lära sig varken att spela skalor eller läsa noter.

Kultur i motvind
Trots att Francesca Seri brinner för sitt arbete känner hon ibland att hon jobbar i uppförsbacke. Hon har bett kommunen om ekonomiskt stöd för sina projekt men har alltid fått avslag.
Jag har vänt mig till alla möjliga kontor, flera gånger, men utan resultat, säger hon uppgivet. Hon tycker rent allmänt att Venedigs kommun lägger för lite pengar på kulturen.
Trots allt jobbar hon på med sin musikskola. Dagarna är långa och ansträngande men Francesca Seri känner att hon har ett socialt ansvar. Hon måste kämpa för sitt och skolans mål – musik åt alla.

(Detta reportage skrev jag för exakt två år sedan, när jag läste journalistik på Karlstads universitet. Skolan och artikelns innehåll är fortfarande aktuella, för mig, för Francesca Seri, för Venedig, för musiken.)

Musikskolans hemsida:  http://www.scuoladimusicagiuseppeverdi.it/